Pot- en Kluitplanten

In 2000 zijn we een boomkwekerij gestart in Polen, waar de vervolgteelt van een deel van onze grotere plugplanten en potten plaatsvindt op inmiddels 2 ha containerteelt en 3 ha folietunnels. Daarnaast wordt er ook een gedeelte van de pluggen verplant in de volle grond. Het bedrijf in Polen is inmiddels 55 ha groot, waarvan de afzet hoofdzakelijk plaatsvindt naar boomkwekers door heel Europa. In de teeltcombinatie van Wernhout & Polen worden veel planten op afspraak gekweekt en worden de wensen per klant zo goed mogelijk uitgevoerd.

In onze Poolse vestiging worden de volgende teeltwijzen toegepast:
P40: P204 pluggen uit Wernhout worden hier overgeplugd in P40 om 2- en 3 jarige plugplanten te kweken. Deze plugmaat wordt voornamelijk gebruikt voor onderstammen, kerstbomenplantgoed, bosbouw en diverse andere soorten plantgoed.
P9: pluggen uit Wernhout worden in 9 cm pot opgepot om goede 2-jarige onderstammen en plantgoed te verkrijgen. Onze specialiteit is het kweken van naaldhout soorten in P9, want in Polen hebben we het voordeel dat alle planten iets korter en meer gedrongen groeien. Enkele soorten (zoals Pinus mugo soorten) worden als plug eerst nog een jaar in de volle grond verplant en na een jaar in P9 gepot. De ervaring leert ons namelijk dat deze teelt mooiere, bossige planten geeft met een originele uitstraling. We kweken ook een deel van de loofhout soorten in P9, zoals Magnolia kobus, Ginkgo biloba en Taxus baccata.
1L: onderstammen; vooral lange/rechte pluggen worden opgepot in 1L-potten om onderstammen te maken die op 40/60/80/100 cm veredeld kunnen worden, zoals Acer palmatum, Ginkgo biloba, Abies soorten, Picea soorten, Pinus soorten, Chamaeacyparis lawsoniana, etc. 
Volle grond : diverse plantsoorten worden in de volle grond vanuit P40 of P9 gekweekt om vervolgens als kluitplanten of kerstbomen te leveren of om op te potten in grotere potmaten (tot 10 liter). Ook telen we steeds meer planten op grotere afstand voor het verkrijgen van grotere kluitplanten.