Pluggenteelt

Bij de pluggenteelt worden zaden geautomatiseerd uitgezaaid in trays. De gezaaide trays worden vervolgens uitgezet in folietunnels of een glazen kas, om daar te kiemen en de eerste snelle groei te maken. Als de planten voldoende lengte hebben, wordt de folie van de tunnels afgehaald, zodat de planten dikker worden en vooral zeer goed afharden. Tegen de winter wordt de folie weer over de tunnels gedaan, zodat de planten onder zeer gunstige omstandigheden kunnen overwinteren.

Zodra de planten voldoende afgehard zijn worden alle plugplanten uit de trays gehaald en handmatig gesorteerd. Vervolgens worden de planten in de vriezer geplaatst, zodat ze in rust blijven tot op het moment dat onze klanten ze willen verwerken.

Een gedeelte van ons assortiment wordt in de maanden februari en maart gezaaid en opgekweekt in een verwarmde kas, om in mei/juni van hetzelfde jaar uit te leveren. Dit wordt gedaan met plantsoorten die men graag vers oppot (Cornus, Cytisus, Ulex, etc.) of wanneer men een teeltjaar wil verkorten bij gebrek aan een bepaalde soort (Fagus, Berberis, etc.). Deze planten worden enkele weken voor uitlevering afgehard, zodat ze geen plantschok krijgen.

Grote voordelen van de pluggenteelt zijn:
1. Veel meer planten per kilo zaad (dit zorgt voor een lagere zaadkostprijs per plant, wat met name voor kostbare herkomsten en dure partijen zaad extra interessant is).
2. Een verkorte teeltduur (veel gewassen gaan van 3 naar 2 jaar).
3. Eenvoudig te verwerken.
4. De uitval is gering en de groei is gelijkmatiger.
5. Het biedt betere mogelijkheden met betrekking tot automatisering.
6. De pluggen kunnen het jaar rond verwerkt worden, dit zorgt voor een gunstige arbeidsfilm.

Wij kweken diverse maten pluggen:
P204 (plug is 7cm lang en heeft een doorsnee van 2,5cm): deze plug wordt hoofdzakelijk gebruikt om  op te pluggen of potten in grotere pluggen en kleinere potmaten of om te planten op bedden in de volle grond.

► P126 (plug is 7cm lang en heeft een doorsnee van 3,5cm): deze plug wordt gebruikt om op te planten, om op te potten of om rechtstreeks in het bos te planten.
► P40 (plug is 9cm lang en heeft bovenaan een doorsnee van 6,5cm en onderaan een doorsnee van 4,5cm): sommige plantsoorten worden direct in P40-trays gezaaid, maar bij de meeste soorten wordt een P204 overgeplugd in P40. De plugmaat P40 wordt steeds meer gebruikt als zwaarder plantgoed, om gelijk op te veredelen (in plaats van P9) of om direct in het bos te planten.